apa la cite umie ni lgi kan? cmni lah senang, umie ni kenal forum2 ni actually dh lama sesngt la bgi umie yg sememangnya 'buta' IT.....

Bercerita sikit psl urus niaga di internet

0 Comments
apa la cite umie ni lgi kan? cmni lah senang, umie ni kenal forum2 ni actually dh lama sesngt la bgi umie yg sememangnya 'buta' IT.. umie bukan nya pndai sngt sbnr2nya, juz coba mencoba je kot.. baek membeli, menjual dari internet, mmg dh jdi mainan umie lebih dari 5 thn.. infact buying @ selling thru internet dh mmg jdi trend dlm kehidupan kita sekarang.. btol x?

umie dolu2 aktif wooO.. siap meniaga bagai dlm forum.. seriusly umie aktif, now??? lalala.. pe kata letak dlu soal umie meniaga ketepi dlu.. sat2 lgi kita sambung pasal tu balek ye..



umie juz nak share je la kan dgn para2 peniaga yg begitu aktif @ baru nak aktif meniaga ni.. umie sebagai peniaga & pembeli jadi umie nak beri sedikit komen pd kedua2nya.. boley dak???

Pembeli: jangan la tanya soalan2 yg kdng2 peniaga nak jawab pun (agak tidak masuk akal jugak sbnrnya soalan2 durng heee) so.. kalu rsa2 baru nak berjinak2 membeli melalui internet, pe kata wat research dlu mengenai peniaga/penjual @ beli dari peniaga yg mmg ada outcome baek dari pembeli2 di blog @ fb? kan senang.... xde la ragu2 ye x? kadang2 tu siap boley tny,

"mcm mana sy nak tahu yg sy tidak ditipu?? {pdhal bankin rm30 je kot, kaya ke pn setakat nak menipu customer dgn rm30?) :( sediy tw dgn soalan2 cmtu

Penjual/peniaga: jgn 'kedekut' utk share outcome baek @ buruk dgn customer.. badan lain2, walaupun produk yg sama, jdi xsemestinya it is work to everybody right? no harm sharing even bad experience @ bad outcome so that the customer have their own confidents in dealing thru internet. Lagi satu, teramat2 lah pentingnya bila customer dh order, atlist bgtaw bila tarikh pos, consignment note number & followup samada customer dah terima barang, followup samada customer berpuas ati @ followup utk feedback (ni bagus utk kekalkan customer repeating order @ introduce pd new customer).

kadang2 kita sbgai customer ni, tercogok la menunggu barang.. bila tanya, baru nak bgtaw kata besok baru nak pos sedangkan outcome earlier bgtaw barang dijadual hantar beberapa hari sebelumnya... ermm.. cmne tu?? umie pernah alami yg mana barang yg diorder selepas semggu tak smpai2.. tup2 dpt call dari sum1 yg bgtaw brg kita terhanto ke salah address (actually alamat sume2 da btol, despatch yg anto brg2 tu terselitkan barang2 in between sbb delivery ke alamat berkenaan terlalu byk).. sape salah? pembeli kah? erm.. barang umie pun pernah hilang tw!!! but then peniaga berkenaan mmg menggantikan balek barang berkenaan.. tq lah!

kdg2 tu, bila customer dh soal jwb mengenai brg yg nak dibeli (cth baju, jam dsbgainya) barang2 tu bukan nya byk, mgkin ada satu je kot ye x? bila kita dh kautim, nak wat pembayaran, sekali message xreply, ingt bz, besok nya msg still xreply.. kebetulan pulak bz, tpi barang yg dikehendaki tu still ada... selepas 2 hari, try la msg lgi.. tgk2 dh sold.. frust x?? pergh!!! seriusly rasa ralat sngt2.. kita dok email bertanyakan utk pembayaran hari Ahad contohnya, peniaga let go barang pd org lain ari isnin berkemungkinan sbb salah pandang or something :( sadddd

cmne pun, membeli @ menjual kat internet ni mmg ada kebaikan & keburukan.. pd umie sebagai peniaga & pembeli, walaupun pernah kene tipu (konon ori tgk2 AP!!! lgi parah harga plak dijual pd harga ori), byr tpi barang xsmpai2, kene tipu dgn customer, alahai.. tu semua rencah kehidupan dalam menguruskan pembelian & perniagaan.. nak tak nak, terima jelah dgn hati yg terbuka ye x? paling penting, jgn mudah putus asa yeeeee...

pd rakan2 niaga yg dh lama ilang kontek, alahai korang, wa windu sama lu lah!!
kredit to few seller yg pernah umie deal & minx maaf byk2 kalu umie termiss out!!! cmne pun, korang wat life umie berseri (tambah2 dpt deal yg teramat2 great deal bila harga kat pasaran xdpt compete harga korang!!! you all the best lah!!!)

~ CTRedzuan
~ Kiara Kiosk
~ BabyEffa Shop
~ dll (maaf sngt2 coz xbrapa ingt nama ye)


You may also like

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...