Was-was @ Syahwasangka

10:42 AM


Related image

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته Αѕѕαℓαмυ’αℓαιкυм


Ada sesetengah daripada kita yang menghadapi masalah was-was yang ketara khususnya ketika ingin menunaikan ibadah, seperti mengangkat takbir berulang kali ketika mahu menunaikan solat.

Apa itu was-was dalam ibadah?

Was-was dalam ibadah adalah penyakit berbahaya yang dibisik oleh syaitan bertujuan menggoyahkan keimananan dan keyakinan umat Islam.

Nampak remeh, namun boleh membawa kepada kesan negatif yang berpanjangan.

Was-was ini bahaya kerana dimasukkan oleh syaitan ke dalam diri melalui bisikan, tidak dapat dilihat. Secara tidak sedar membuatkan manusia jatuh dan rebah.

Was-was tidak hanya datang daripada jin semata-mata, tapi turut datang melalui manusia.

Ada yang datang secara halus, itulah penangan al-khannas iaitu si pengintai peluang dalam kalangan jin. Manakala yang datang secara kasar, itulah perbuatan manusia.

Bila syaitan selalu berbisik?

Menurut Tuan Azrul Azlan menerusi Majalah Solusi, antara waktu bisikan ini terjadi adalah:-

~ Ketika berwuduk (ambil lama sangat kerana merasa belum cukup sempurna)
~ Ketika mendirikan solat (takbir berulang kali misalnya)
~ Ketika bangun menunaikan solat malam (perlu cukupkan tidur dan banyak menuntut ilmu supaya tidak mudah dipengaruhi)
~ Ketika membaca al-Quran (bisikan kadangkala datang supaya baca laju dan tidak tartil mahupun tadabbur)
~ Ketika bertawakal (bisikan iblis mengajak manusia hanya bertawakal dan tidak berusaha). Moga kita menjadi golongan yang berusaha bersungguh-sungguh kemudian berserah kepada Allah.


p/s=> mcm baru2 ni umie dpt pggilan dari seseorng pd tengah malam. Beliau bertanya masa lepas seseorng, bukankah masa lepas seseorng tidak penting? Pelik jugak kan

You Might Also Like

0 cutie berceloteh

Followers

Popular Posts

  • Sebenarnya waktu  Solat Sunat Dhuha  boleh selisih (berbeza) sehingga 30 minit dalam sesuatu tahun itu dan waktunya juga berbeza seh...
  • Jenoh menggodek2 itinery yg dishare dlm website @ blog. Seronok jgk kan dpt baca pengalaman2 blogger lain  Jeng3.. umie terjumpa bebera...
  • Dh pass kan? haaa.. apa lgi? Bz kan diri dgn FTR report ye amende FTR report? Lepas exam CePSWaM, langkah seterusnya buat FTR report...
  • Syaratnya :- 1.  FOLLOW  BLOG  NI  ( * letak link di comment untuk saya check balik * ) 2.  FOLLOW  INSTAGRAM  ...
  • سُبْحَانَ اللّه (Subhanallah) sebelum ni mmg xpernah tw lngsung psl pijat ka, pepijat ka, bed bugs ka.. Paling terok pernh dgr po...
  • السلام عليكم ورحمة الله وبركاته Αѕѕαℓαмυ'αℓαιкυм  Nak share sgt2 ni psl produk best yg teramat sgt.. Ever since dok menyandang beg j...
  • Umie mmg dh lama idam2 kan Oakley Prescription. Tula, sape suruh ilangkan? Haaa.. mendapat!! Xsmpai dua thn pakai plak tuuuu Contact ...
  • Wah!!! Teruja umie utk try ye.. Gedik!!! Auwww... Mula2 tak paham jgk cmne cara pakai (kes jakun) :P Rupa2nya, ...
  • السلام عليكم ورحمة الله وبركاته Αѕѕαℓαмυ’αℓαιкυм Bulan Ramadhan ni, umie busy btol.. xde masa pn nk rilex2 pn.. Tgk tv pn slalunya '...
  • Salam Jumaat semua..