Behave @ disiplin aka nila2 murni

11:02 AM



Perasan tak, peredaran msa dh byk menghilangkan 'disiplin' & 'sivik' dlm jiwa kita? Bukan la nak mengutuk mengata dibulan puasa, cuma terkadang terfkir alahai..

Mainly, bila kita dudk kat 'reception area', perlbagai kerenah manusia yg bakal kita akan jmpa.. customer yg memaki hamun, yg sombong bongkak, yg taknak ikut peraturan, yg 'kurang belajar', dan byk lgi lahhhhh kalau nak diceritakan..

Kemana perginya nilai2 murni yg disematkan sebati dlm jiwa kita? Sudah hilangkah?

Terpndang satu viral fb mengenai peniaga yg menolak2 seseorg di bazaar ramadhan.. Subhanallah.. bukan kah sekrg kita dibulan Ramadhan? Sekiranya org berkenaan berlainan agama tidak memahami, maafkan la dia.. Dia bukan org Islam utk memahami.. tetapi kita sebagai org Islam, kenapa berlagak sperti mafia yg tiada pendidikan? Bukan kah lebih baik bersikap rendah diri & berhemah? (just my 2 cent opinion)



Salah satu lgi contoh, parking ala2 mcm ni.. agak2 kalau kiri kana ada kereta, tempat kosong yg dh dihimpit tu boleh dipakai guna x? erm.. tak baik pk yg buruk kn? mgkin kereta tu tolong reserve utk kawannya kot..

You Might Also Like

0 cutie berceloteh

Google+ Followers

Followers

Popular Posts

  • Dh pass kan? haaa.. apa lgi? Bz kan diri dgn FTR report ye amende FTR report? Lepas exam CePSWaM, langkah seterusnya buat FTR report...
  • السلام عليكم ورحمة الله وبركاته Αѕѕαℓαмυ'αℓαιкυм  Nak share sgt2 ni psl produk best yg teramat sgt.. Ever since dok menyandang beg j...
  • Umie mmg dh lama idam2 kan Oakley Prescription. Tula, sape suruh ilangkan? Haaa.. mendapat!! Xsmpai dua thn pakai plak tuuuu Contact ...
  • سُبْحَانَ اللّه (Subhanallah) sebelum ni mmg xpernah tw lngsung psl pijat ka, pepijat ka, bed bugs ka.. Paling terok pernh dgr po...
  • Ye taw.. cite ni dh lama kot.. tpi mmg best.. sesekali layan cite2 lama ok jgk ye x? Mmg the best of all... dgn suasana sawah padi.. i...
  • Kali ni kemana kite? Jom try tempat yg pd umie consider baru Lalalalalalala.... Last minit cari tempat... jeng3..   Sma...
  • السلام عليكم ورحمة الله وبركاته Αѕѕαℓαмυ’αℓαιкυм Akhirnya, acara kemuncak.. الحمد لله Alhamdulillah Siap sudah thesis yg diheboh2kan sg...
  • bagus jgk utk kita tahu loading time utk blog kita.. menatang ape tu 'blog loading time'? Apabila pengunjung membuka blog anda ian...
  • Kadang2 penyakit jgk group whatsapp ni tw.. main bantai msg masokkk je lah.. yg nympah nye, xkira la pkl brp pun.. umie siap sound lgi bos...
  • السلام عليكم ورحمة الله وبركاته Αѕѕαℓαмυ’αℓαιкυм الغاية لا تُبرر الوسيلة “al-ghayah la tubariru al-wasilah” (Matlamat Tidak Meng...