Behave @ disiplin aka nila2 murni

11:02 AM



Perasan tak, peredaran msa dh byk menghilangkan 'disiplin' & 'sivik' dlm jiwa kita? Bukan la nak mengutuk mengata dibulan puasa, cuma terkadang terfkir alahai..

Mainly, bila kita dudk kat 'reception area', perlbagai kerenah manusia yg bakal kita akan jmpa.. customer yg memaki hamun, yg sombong bongkak, yg taknak ikut peraturan, yg 'kurang belajar', dan byk lgi lahhhhh kalau nak diceritakan..

Kemana perginya nilai2 murni yg disematkan sebati dlm jiwa kita? Sudah hilangkah?

Terpndang satu viral fb mengenai peniaga yg menolak2 seseorg di bazaar ramadhan.. Subhanallah.. bukan kah sekrg kita dibulan Ramadhan? Sekiranya org berkenaan berlainan agama tidak memahami, maafkan la dia.. Dia bukan org Islam utk memahami.. tetapi kita sebagai org Islam, kenapa berlagak sperti mafia yg tiada pendidikan? Bukan kah lebih baik bersikap rendah diri & berhemah? (just my 2 cent opinion)



Salah satu lgi contoh, parking ala2 mcm ni.. agak2 kalau kiri kana ada kereta, tempat kosong yg dh dihimpit tu boleh dipakai guna x? erm.. tak baik pk yg buruk kn? mgkin kereta tu tolong reserve utk kawannya kot..

You Might Also Like

0 cutie berceloteh

Followers

Popular Posts

  • Sebenarnya waktu  Solat Sunat Dhuha  boleh selisih (berbeza) sehingga 30 minit dalam sesuatu tahun itu dan waktunya juga berbeza seh...
  • Jenoh menggodek2 itinery yg dishare dlm website @ blog. Seronok jgk kan dpt baca pengalaman2 blogger lain  Jeng3.. umie terjumpa bebera...
  • Dh pass kan? haaa.. apa lgi? Bz kan diri dgn FTR report ye amende FTR report? Lepas exam CePSWaM, langkah seterusnya buat FTR report...
  • Syaratnya :- 1.  FOLLOW  BLOG  NI  ( * letak link di comment untuk saya check balik * ) 2.  FOLLOW  INSTAGRAM  ...
  • سُبْحَانَ اللّه (Subhanallah) sebelum ni mmg xpernah tw lngsung psl pijat ka, pepijat ka, bed bugs ka.. Paling terok pernh dgr po...
  • السلام عليكم ورحمة الله وبركاته Αѕѕαℓαмυ'αℓαιкυм  Nak share sgt2 ni psl produk best yg teramat sgt.. Ever since dok menyandang beg j...
  • Umie mmg dh lama idam2 kan Oakley Prescription. Tula, sape suruh ilangkan? Haaa.. mendapat!! Xsmpai dua thn pakai plak tuuuu Contact ...
  • Wah!!! Teruja umie utk try ye.. Gedik!!! Auwww... Mula2 tak paham jgk cmne cara pakai (kes jakun) :P Rupa2nya, ...
  • السلام عليكم ورحمة الله وبركاته Αѕѕαℓαмυ’αℓαιкυм Bulan Ramadhan ni, umie busy btol.. xde masa pn nk rilex2 pn.. Tgk tv pn slalunya '...
  • Salam Jumaat semua..