Sunday, January 22, 2017

KK here we come Pt 1


إن شاء الله In Sha Allah tahun ni kami 3 beradik plan utk bwk mak ayah ke KK (family vacation & 'merisik') heheh

Image result for vacation plan

At the moment, beberapa checklist yg perlu ada (memandang ni 1st time kami pergi dalam group yg agak ramai).

1) Tarikh:           1 - 5 November 2017
2) Homestay:     Marina Court
3) Itinerary:        Still planning
4) Air ticket:      Still looking
5) Transport:      Few choices


onion41onion41onion41

Harap2 tips kat bwh ni sedikit sebnyk membantu


1. Rancang lebih awal
Perkara utama yang perlu di lakukan untuk melancong dengan bajet yang kecil adalah dengan menyediakan rancangan awal. Sediakan tabung pelancongan seawal 6 bulan atau setahun daripada tarikh anda merancang untuk melancong. Tempah tiket kapal terbang atau hotel awal sekiranya anda merancang untuk menggunakan kapal terbang.

2. Travel luar waktu puncak
Kebiasaannya orang akan mula melancong setiap kali cuti panjang atau cuti persekolahan. Di waktu puncak seperti ini harga tiket kapal terbang, hotel, sewa kereta dan segala pakej pelancongan akan mula naik dan amat berbeza dengan harga di hari-hari biasa. Cuba elakkan melancong diwaktu puncak terutamanya di penghujung tahun.

3. Penginapan
Buat perbandingan harga antara penginapan yang anda rancang dengan menggunakan laman web seperti Trivago atau Agoda. Anda akan dapat lihat perbezaan harga walaupun anda membeli di Hotel yang sama. Elakkan dari walk in kerana bayarannya biasanya lebih mahal.

4. Pengangkutan
Kos pengangkutan amat penting untuk diketahui lebih-lebih lagi bila berada diluar negara. Buat survey harga bas, teksi, bot dan juga sewa kereta terlebih dahulu. Jangan sampai kena tipu hingga bajet anda untuk hal-hal lain sudah terpakai untuk tambang sewa pengangkutan.

5. Makanan
Kalau nak jimat tak perlulah makan di restoran mewah. Lebih elok bawa bekal sebelum berangkat sekurang-kurangnya boleh mengisi perut untuk sarapan pagi dan makan malam. Makan tengahari mungkin bolehlah cuba makanan restoran untuk merasa kelainan masakan luar.

6. Souvenir/Cenderamata
Jika anda mahukan sesuatu untuk kenangan, snap saja gambar dengan telefon anda. kalau tak nak kedekut sangat, jika anda mahu membawa sesuatu cenderamata untuk rakan-rakan dan keluarga, cuba sesuatu yang murah dan unik seperti key chain dan fridge magnets. Tak perlulah beli t-shirt yang sudah tentu harganya tak murah.

7. Tempatan / Luar Negara
Secara umumnya, melancong di dalam negara adalah lebih menjimatkan berbanding melancong di luar negara. Di Malaysia sendiri banyak tempat pelancongan menarik yang boleh dilawati. Selain daripada itu, dari segi pengangkutan, penginapan lebih mudah dirancang dan menjimatkan.

p/s: xde kaitan dgn tajuk, apsal harini asyik typo je eayh?? onion-head-emoticon-17

2 comments:

Adam said...

Best jugak baca perancangan awak.

Umie A'nez said...

إن شاء الله In Sha Allah dipermudahkn ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...