Bubur Asyura

8:39 PM

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته Αѕѕαℓαмυ’αℓαιкυм


Alkisah harini kat kawasan rumah mak ni, ada buat asyura. Selama ni, umie xpernah cuba & xpernah suka (xpernah try tpi dh ckp xska)

Mggu lepas mak dh bwk balik, dok ade je dlm fridge tu.. xpernah nak sentuh langsong.. budak2 ni??? lgi la kan... xbest katanya

Kebetulan mggu ni, ahli mesyuarat tingkat mak bertungkus lumus nak buat.. umie join la setgh kaki ye x..

Selepas masak, jiran2 ni berbahagi sama rata.. tudia... umie pn kekonon nak try

Hadesss!!! tersedap la plakk


yok tgk resipi sikit (sorry ye jiran, copy sikit resipi kat sini

BUBUR ASYURA

1cawan beras- rendam semalaman dan blend dengan 1 cawan air hingga halus
3 cawan tepung beras cap Teratai
1 kg santan pekat + air supaya jadi 15 cawan santan
5 keping gula kelantan ( boleh ganti 1/2kg gula pasir /Gula Melaka atau gula merah)
2 sudu teh garam halus
1 cawan kacang hijau- rendam & rebus empuk
1 cawan kacang tanah putih- rendam & rebus
1 tongkol jagung
5 biji pisang - pilih yang x terlalu masak
1 ketul ubi kayu- potong besar-besar dan rebus empuk
2 ketul ubi keledek oren-potongn besar dan rebus empuk
1 keledek purple- tak perlu rebus

1. Siapkan bahan-bahan :
- Beras perlu rendam semalamn atau beberapa jam supaya senang nak blend
2. Blend beras yang sudah direndam dengan 1 cawan air

*** Boleh saja guna tepung beras sahaja
Beras digunakan supya hasil lebih baik dan berbau harum seperti tepung beras yang ditumbuk cara tradisi.
JIKA guna tepung sahaja ratio 1:4
Iaitu 1 cawan tepung beras : 4 cawan santan
JIKA guna beras pun sama....1:4
Iaitu 1 cwan beras : 4 cecair
(1cawan air guna untuk kisar beras dan lagi 3 cawan ialah santan supya jadi 1:4)

3. Rebus bahan yang perlu rebus..Rebus berasingan setiap bahan yang kena rebus)
Toskan bahan rebus supay rtio cecair tepat

4. Bancuh beras kisar, tepung beras,santan,garam dan kacau rata suopaya tidak bergentel.

5. Letak atas dapur dan kacau tanpa henti hingga pekat dan meletup-letup..
** Jika bubur terus pekat tanpa ada tetupan kecil tu tandanya adunan keras..
Tapi jika ratio cecair betul..memang akan beraku letupan kecil macam lumpur gunung berapi


6. Bila sudah meletup-letup baru ditambah gula dan kacau lagi ..
*** Bila gula cair adunan bubur akan kembali cair... JANGAN RISAU...nanti bila lama dimasak akan pekat semula)

7. Agak-agak 5 minit selepas tambah gula,baru masukkan jagung dan pisang
** Ini jika guna pisanng yang masak keras.. Kalau pisang masak lembik tambah pisang akhir sekali

8. Masukkan pula kekacang yang direbus dan terus kacau hingga letupan-letupan kecil dalam kuali tu semakin perlahan dan adunan semakin kental
**** Anggaran masa mengacau dari adunan mula diletak atas dapur hingga masak untuk sukatan ini lebih kurangn 1jam setengah..

Jika bubur tidak dimasak dengan lama nanti bila sejuk bubur akan melekat pada loyang dan melekit serta x cantik
Bubur yang betu-betul masak akan berkilat dan bila sejuk akan lekang dari loyang.


Sedapnya beginiiiiiiiiiiii

You Might Also Like

0 cutie berceloteh

Google+ Followers

Followers

Popular Posts

  • Dh pass kan? haaa.. apa lgi? Bz kan diri dgn FTR report ye amende FTR report? Lepas exam CePSWaM, langkah seterusnya buat FTR report...
  • السلام عليكم ورحمة الله وبركاته Αѕѕαℓαмυ'αℓαιкυм  Nak share sgt2 ni psl produk best yg teramat sgt.. Ever since dok menyandang beg j...
  • Umie mmg dh lama idam2 kan Oakley Prescription. Tula, sape suruh ilangkan? Haaa.. mendapat!! Xsmpai dua thn pakai plak tuuuu Contact ...
  • سُبْحَانَ اللّه (Subhanallah) sebelum ni mmg xpernah tw lngsung psl pijat ka, pepijat ka, bed bugs ka.. Paling terok pernh dgr po...
  • Ye taw.. cite ni dh lama kot.. tpi mmg best.. sesekali layan cite2 lama ok jgk ye x? Mmg the best of all... dgn suasana sawah padi.. i...
  • السلام عليكم ورحمة الله وبركاته Αѕѕαℓαмυ’αℓαιкυм Bila dh berumur ni (mcm la tua sgt kan), umie lebih suka cite2 yg lebih kpd fact ...
  • السلام عليكم ورحمة الله وبركاته Αѕѕαℓαмυ’αℓαιкυм Akhirnya, acara kemuncak.. الحمد لله Alhamdulillah Siap sudah thesis yg diheboh2kan sg...
  • Kali ni kemana kite? Jom try tempat yg pd umie consider baru Lalalalalalala.... Last minit cari tempat... jeng3..   Sma...
  • السلام عليكم ورحمة الله وبركاته Αѕѕαℓαмυ’αℓαιкυм Husnu Zhon secara bahasa bererti 'berbaik sangka'. Husnu Zhon adalah cara pa...
  • bagus jgk utk kita tahu loading time utk blog kita.. menatang ape tu 'blog loading time'? Apabila pengunjung membuka blog anda ian...