Even Tiny Rewards Can Motivate People to Go the Extra Mile

11:04 PM



Kadang2 kita xperasan, kebaikan @ ihsan yg sekecil zarah kita buat, meninggalkan impak yg amat besar pd seseorng...KAN?

Contohnya, kita 'bersabar' dgn kerenah org yang sedang kita berurusan. Kemungkinan akibat sesuatu masalah yg tak dpt dielak kan, urusan kita tergendala akibat org yg kita berurusan itu mempunyai masalah yg tidak dpt dijangka. Kita letakkan diri kita pada tempat org berkenaan, sehinggalah urusan kita dgn org berkenaan selesai dgn jayanya. Tentu org berkenaan rsa bersyukur kerana kita bersabar dgn kerenahnya bukan?

Atau kita mempercepatkan urusan kita dengan seseorang (mgkin dlm urusan jual beli), pembayaran kita percepatkan tanpa penjual perlu bertanya berkali2 pd kita utk kemaskini.

Tpi ada jgk yg kita 'bersabar' dgn kerenah peniaga yg menangguhkan barang yg sudah kita byr selama berbulan2, atau mgkin setengah tahun. Setiap kali minta kemaskini, ada sahaja alasan yg diberi. Ya Allah... bila diminta utk kembalikan duit pembayaran, sipenjual kerap memberikan alasan sudah dibayar kepda pihak kedua. Salahkah utk bercakap benar? Salahkah kita sebagai pelanggan @ pembeli membuat keputusan kita sendiri?

Susah jgk sebenarnya nak berurus niaga dlm talian ni. Kene letak KESABARAN tinggggiiiiiiiiii

Bila kita sebagai pelanggan berkata benar @ meminta semula byaran, mulalah dihebahkan dalam FB @ Whatsapp group mengatakan kita ni tidak sabar la, tak paham bahasa la, xphm keadaan dia la; hmmmm... setengah tahun tggu xphm lagi ke kita ni

You Might Also Like

0 cutie berceloteh

Google+ Followers

Followers

Popular Posts

  • Dh pass kan? haaa.. apa lgi? Bz kan diri dgn FTR report ye amende FTR report? Lepas exam CePSWaM, langkah seterusnya buat FTR report...
  • السلام عليكم ورحمة الله وبركاته Αѕѕαℓαмυ'αℓαιкυм  Nak share sgt2 ni psl produk best yg teramat sgt.. Ever since dok menyandang beg j...
  • Umie mmg dh lama idam2 kan Oakley Prescription. Tula, sape suruh ilangkan? Haaa.. mendapat!! Xsmpai dua thn pakai plak tuuuu Contact ...
  • سُبْحَانَ اللّه (Subhanallah) sebelum ni mmg xpernah tw lngsung psl pijat ka, pepijat ka, bed bugs ka.. Paling terok pernh dgr po...
  • Ye taw.. cite ni dh lama kot.. tpi mmg best.. sesekali layan cite2 lama ok jgk ye x? Mmg the best of all... dgn suasana sawah padi.. i...
  • السلام عليكم ورحمة الله وبركاته Αѕѕαℓαмυ’αℓαιкυм Bila dh berumur ni (mcm la tua sgt kan), umie lebih suka cite2 yg lebih kpd fact ...
  • السلام عليكم ورحمة الله وبركاته Αѕѕαℓαмυ’αℓαιкυм Akhirnya, acara kemuncak.. الحمد لله Alhamdulillah Siap sudah thesis yg diheboh2kan sg...
  • Kali ni kemana kite? Jom try tempat yg pd umie consider baru Lalalalalalala.... Last minit cari tempat... jeng3..   Sma...
  • السلام عليكم ورحمة الله وبركاته Αѕѕαℓαмυ’αℓαιкυм Husnu Zhon secara bahasa bererti 'berbaik sangka'. Husnu Zhon adalah cara pa...
  • bagus jgk utk kita tahu loading time utk blog kita.. menatang ape tu 'blog loading time'? Apabila pengunjung membuka blog anda ian...