Tuesday, January 10, 2012

Berhemah2 lah

Pagi ni, umie sikit la punya awal sampai opis.. actually, nak mengelak kan jammed.. uhuk3!!! da masuk musim sekolah kan, so, mmg xde pilihan lah.. by the way, umie mmg at the moment akan berkampung kat umah mak buat sementara waktu.. sekurang2nya utk stabilkan masa & anjakan paradikma (ada kaitan ke?) whateva it is, umie mmg penat gile.. mujur ada durian runtuh yg dpt support sana sini untuk gaban2 umie.. jgn trkejut ye, baju2 durng yg last year udah tidak boleh dipakei!! dari saiz 32, now dh 38.. lalala... umienya lOse weight, durng plak gain! haighh!!
ok, back to the track.. pgi tadi seawal 6:30 umie kuwo ikut puncak alam.. perghh!!! mmg marvellous... 140kmsj mmg xtrasa wokey? berdesup je :P smpi kat satu kawasan ni, satu kereta merz WJJ 9982 cuba menyelitkan diri inbetween motor kapcai & kereta2 yg lain (dlm ati umie, ada jugak yg terpeleot ni kang) xsempat abeh ngomel, umie tgk motor kapcai melelong & pembonceng terkangkang2.. mujur penunggang pandai kawal & berjaya mengelak kn diri dari jatuh & tertumuih ke dlm lurah bukit yg agak curam.. merz berdesup2 meloloskan diri tnpa pedulik kan motor kapcai yg dipandu dek pasangan india yg umie rsa pasangan suami isteri... durng ni bukan la umie nak ckp apa kan, helmet liplap2, baju liplap2, moto liplap2, aikk?? ko agak2 r merz, udah buta ke mata kO???? Umie rsa merz tu perasan kapcai tu melelong2 akibat sikap kurang ajar menyelitkan diri pdhal tu kawasan utk laluan moto.. umie apa lagi, jdi minah rempit la jugk kan!! follow belakang merz & berikan lampu serta hon berkali2... umie dekatkan diri dgn cermin driver & shout "WOIIII!!! GILA KA??? PULL OVER!! PULL OVER!!!" umie terperasan driver ialah lelaki melayu berdasarkan songkok tinggi ala2 zaman2 P Ramlee dolu2 (berkemungkinan besar driver yg dh terlambat g fetch sum1 important) Merz wat2 terkejut & wat dono!! mmg gile2 la dia drive, mujur ada simpang nak keluar antara Kg Melayu Subang & Subang Jaya ada traffic light. Mmg tak dapek nak lari lagi ok pokcik!! Jgn kan bukak cermin minx maaf, driver hanya mengangkat tangn mnx maaf sementara moto kapcai sikit punya bising suruh empunya Merz berhenti! Dibantainya berhenti depan keta Merz, melingkup la ko Merz, walaupun sama2 kita 'MEXXXU' tpi sbb sikap kurang ajar itu pd bangsa laen, mmg xdapek wa maafkan Lu..


'Kasi hantam sama dia' laung umie kat kapcai & diperhatikan oleh beberapa bijik motor laen.. lantak ko lah! yg ko cari pasal pehal? jawab la sndri.. Pd hemahan umie, kalu kapcai tdi tidak dpt mengawal moto dgn baek, mmg sah2 jatuh gaung yg bakal mengakibatkan kematian @ kecederaan parah.. so?? sndri mau ingt la bro, walaupun lu da lambat, jgn kurang ajo, meh sini aku bwk Merz, ko bwk kapcai, meh aku pulak wat mende yg sama kat ko, NAK????

Umie drive & at the same same penunggang moto, apa yg boleh umie katakan ialah, wahai driver2 kereta, tak kiralah time nak ujan ka, dh lambat ka, nak tercirit ka, nak terberanak ka, PLSSSSSS PLSSS be EXTRA alert pd penunggang & pembonceng moto boley?? Cian kat durng.. kalu kereta xcident, sekurang2nya 4 tayar, kalu motor, setakat 2 tayar je tw? Kalu jatuh, samada terpelanting @ disambut dek kereta2 lain yg meredah jalan yg sama.. Ingat2 la, xkemana rumah tu, ujan cmne pun, kita still kat dlm keta, jgn pk diri sndri..

Kadang2 umie cian tgk org2 motor ni, terpaksa berhimpit2 dgn kereta sedangkan moto boleh selit menyelit, keta nak selit tang mana? adui la.. umie sndiri mmg mcm mafia la ateh jalan, mmg umie akui, tetapi, umie hnya kurang ajar pd driver keta, bukan moto.. coz umie sndri pun bwk moto so sekurang2nya mmg tw je apa perasaan org2 moto

ni nak share ckit plak psl moto, sebelum tu, umie mnx maaf pd yg berkenaan coz terpaksa cite kat blog umie ni.. last week, 'anak' umie dua org ni otw g sumwhere (consider anak la kan coz still sekolah), dgn still berseluar sekolah menengah menunggang moto & xcidently langgar sum1 yg naek moto jgk.. xkisahla dh usung org berkenaan g kinik, udah bising2 plak nak pukul budak2 sekolah ni & ugut semua bagai.. siap suruh repair moto!!! Repair motor almost rm500, nganto kinik rm150.. pergh!! da brapa tu??? walawei!! kalu umie tw, mmg awal2 lgi umie advise g report terus!! sbb apa??? haaaa... ni dia...mmt tu siap sms ugutan mengatakan yg dia xkan lupakan saja apa yg budak2 tu dh buat & xkan berdiam diri (aik?? udah anto gi kinik, udah repair moto, apa lgi dia nak?) konon2 mamat ni nak mnx ganti rugi lah.. adui la.. da kira baek la tw org g anto kinik, byr ubat2, siap repairkan moto.. pergh! siap ckp, sapa nak tanggung anak bini dia kalu dia kene buang keje? aik??? yg budak2 ni sapa plak nak menganggung??

sapa2 jugak diluar sana, kalu xcident dgn sapa2 jugak, jgn takut wat report walaupun salah kita sndri.. atlist kita byr saman rm300, drpd kene ugut, byr itu ini.. betul x? umie sndri pernah lalui & mak ayah umie jgk dlu pernah kene ugut dgn budak2 moto... dh la anto g sepital, siap repairkan motor, siap abg angkat mamat tu pulak kol mnx ganti rugi dlm rm500 pergh!!! Umie senang je, suruh ayah kol & bgtaw, kitowg dh siap wat report polis & dh tnjuk bukti peras ugut.. till now, mak ayah sejahtera je tnpa ada apa2 ugutan..

mmg ada je motorist yg amek kesempatan yg ada utk diri sndri, tpi, agak2 la... jgn melampau2 sngt... kalu kene kat family sndri apa mcm? erm.. payah jugak la kan..

pape pun, happy driving semua & berhemah2 la dijalan raya ececeay.. hak3!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...