11:00 AM

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته Αѕѕαℓαмυ’αℓαιкυм


Hari ini kita belajar sedikit tentang sains boleh?.....Setiap penyakit ada kajian saintifik disebaliknya...

Asid urik (atau urate) adalah sejenis
 sebatian kitar hetero yang merangkumi komponen karbonnitrogenoksigen, dan hidrogen dengan formula kimia C5H4N4O3. Asid Urik dicipta apabila badan mensintesiskan nuklotida purin.




Genetik

Beberapa orang mempunyai keadaan dimana mengalami mutasi protein bertanggungjawab untuk menyingkirkan asid urik dari buah pinggangnya. Sembilan (9) gen setakat ini dikenal pasti: SLC2A9ABCG2SLC17A1SLC22A11SLC22A12SLC16A9GCKRLRRC16A; dan PDZK1. LC2A9 diketahui menyalurkan asid urik dan fruktosa.

Perubatan dan kesihatan

Dalam plasma darah manusia, purata nilai rujukan bagi asid urik bagi manusia normal adalah antara 3.6 mg/dL (~214µmol/L) hingga 8.3 mg/dL (~494µmol/L) (1 mg/dL=59.48 µmol/L). 

Kepekatan asid urik dalam plasma darah samada tinggi atau rendah dari paras normal boleh menyebabkan keadaan dimana disebut hyperuricemia dan hypouricemia. 

Manakal kepekatan asid urik yang tinggi atau rendah dari aras normal dalam air kencing disebut
 hyperuricosuria dan hypouricosuria. Ketidaknormalan dalam aras kepekatan asid urik bukan termasuk dalam keadaan perubatan , tetapi ia tetap memberi kesan yang pelbagai kepada masalah kesihatan misalnya kerosakan senyap buah pinggang.

Kenapa umie cerita hal ni tiba-tiba ye? 
Umie baru terperasan awatnya kaki umie bengkak.. hadoi la.. 
Tu la.. makan tak beringat ye x


ok.. sila berhentikan petai anda ye

You Might Also Like

0 cutie berceloteh

Followers

Popular Posts

  • Sebenarnya waktu  Solat Sunat Dhuha  boleh selisih (berbeza) sehingga 30 minit dalam sesuatu tahun itu dan waktunya juga berbeza seh...
  • Jenoh menggodek2 itinery yg dishare dlm website @ blog. Seronok jgk kan dpt baca pengalaman2 blogger lain  Jeng3.. umie terjumpa bebera...
  • Dh pass kan? haaa.. apa lgi? Bz kan diri dgn FTR report ye amende FTR report? Lepas exam CePSWaM, langkah seterusnya buat FTR report...
  • Syaratnya :- 1.  FOLLOW  BLOG  NI  ( * letak link di comment untuk saya check balik * ) 2.  FOLLOW  INSTAGRAM  ...
  • سُبْحَانَ اللّه (Subhanallah) sebelum ni mmg xpernah tw lngsung psl pijat ka, pepijat ka, bed bugs ka.. Paling terok pernh dgr po...
  • السلام عليكم ورحمة الله وبركاته Αѕѕαℓαмυ'αℓαιкυм  Nak share sgt2 ni psl produk best yg teramat sgt.. Ever since dok menyandang beg j...
  • Umie mmg dh lama idam2 kan Oakley Prescription. Tula, sape suruh ilangkan? Haaa.. mendapat!! Xsmpai dua thn pakai plak tuuuu Contact ...
  • Wah!!! Teruja umie utk try ye.. Gedik!!! Auwww... Mula2 tak paham jgk cmne cara pakai (kes jakun) :P Rupa2nya, ...
  • السلام عليكم ورحمة الله وبركاته Αѕѕαℓαмυ’αℓαιкυм Bulan Ramadhan ni, umie busy btol.. xde masa pn nk rilex2 pn.. Tgk tv pn slalunya '...
  • Salam Jumaat semua..