Mimpi

11:16 AM

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته Αѕѕαℓαмυ’αℓαιкυм


Mimpi itu mainan tidur, tapi pernah tak kita rasa seseolah mimpi itu sebenar2nya benar terjadi sehinggakan kita ingat secara terperinci details dalam mimpi berkenaan?

Dalam Islam kita wajib bersihkan diri sebelum masuk tidur. Membaca doa agar tidak diganggu dan sebagai pendinding.


Seperti umie sendiri, dah menjadi kebiasaan utk membaca doa dan ayat Kursi. Disamping itu, umie sentiasa pasang bacaan Ruqyah.





Umie ada beberapa mimpi yang nak umie sharekan kat sini, yang kebetulan umie bermimpi sesuatu malam tadi.




Contohnya, malam tadi umie mimpi berpindah ke rumah baru yang besar. Anak2 dapat bilik yg sangat selesa dan dinding mengadap langit





الله أكبر sangat cantik


Ruang tamu yg sangat luas sehinggakan umie terfikir waktu itu, lebih senang utk umie mengemas sebab tak byk barang.



Bulan lepas pulak, kami sekeluarga meluangkan masa kat Glory Beach Resort PD. 


Beberapa tahun dlu bulan puasa, umie bermimpi yang umie tak dapat nak lupa sehingga ke hari ini. Umie mimpi yg umie tak rasa itu mimpi (tpi rsanya mcm mata tertutup)


Dalam mimpi tu, tengah sembang2 dgn adik umie dan adik ipar. Tiba2 je adik umie pusing kearah umie dan tanya; 'akk tak takut ke'?


Ya  الله

Terbangun umie dari tidur. Terasa meremang bulu tengkok. Padahal pasang je ruqyah dlm bilik. Umie bangun, cuci kaki dan baca doa termasuk ayat kursi. Baru lah umie tidur sampai kepagi. 

Yang adik2 umie kat rumah sebelah pulak, dok heboh tanya sape pakai bilik air. Kata adik bongsu umie, dia dengar orang pakai toilet yang dia sangkakan abang iparnya. Kata adik ipar pulak, dia dengar benda yang sama dan sangkaannya adik umie yang pakai (durng ni share toilet)


Tpi biasalah kan, mana2 tempat pon bila lebih dari 3 hari tanpa berpenghuni, akan ada yg lain plak menghuni.. btol?







Allah berfirman dalam Surah Az-Zuhruf ayat 36;
وَمَنْ يَعْشُ عَنْ ذِكْرِ الَّرَّ حْمنِ نُقَيِّضْ لَهُ شَيْطَانًا فَهُوَ لَهُ قَرِيْنٌ
Yang bermaksud: “ Dan sesiapa yang tidak mengindahkan pengajaran (Al-Quran yang diturunkan oleh Allah) Ar-Rahman, kami akan adakan baginya syaitan (yang menghasut dan menyesatkan) lalu menjdilah ia “Qorin” (iaitu teman rapat, yang tidak renggang daripadanya)”
dan ayat 37;
وَإِنَّهُمْ لَيَصُدُّوْنَهُمْ عَنِ السَّبِيْلِ وَيَحْسَبُوْنَ أَنَّهٌمْ مُّهْتَدُوْنَ
Yang bermaksud: “ Dan sesungguhnya syaitan-syaitan itu tetap menyekat menghalangi mereka dari jalan yang benar, sedang mereka menyangka bahawa mereka adalah orang-orang yang mendapat hidayah “.
Dan ayat 38 ;

حَتّى إذَاجَاءَنَاقَالَ يلَيْتَ بَيْنِى وَبَيْنَكَ بُعْدَ الْمَشْرِقَيِنِ فَبِئْسَ الْقَرِيْنُ
Yang bermaksud: “ sehingga apabila ia (orang yang telah disesatkan itu) datang kepada Kami (Allah) (pada hari kiamat), berkatalah ia: “alangkah baiknya (kalau didunia dulu ada pemisahan) diantara aku denganmu sejauh timur dan barat ! kerana (engkau) adalah sejahat-jahat (syaitan) Qorin “.

Wallahu a'lam bissawab والله أعلمُ بالـصـواب

You Might Also Like

0 cutie berceloteh

Followers

Popular Posts

  • Sebenarnya waktu  Solat Sunat Dhuha  boleh selisih (berbeza) sehingga 30 minit dalam sesuatu tahun itu dan waktunya juga berbeza seh...
  • Jenoh menggodek2 itinery yg dishare dlm website @ blog. Seronok jgk kan dpt baca pengalaman2 blogger lain  Jeng3.. umie terjumpa bebera...
  • Dh pass kan? haaa.. apa lgi? Bz kan diri dgn FTR report ye amende FTR report? Lepas exam CePSWaM, langkah seterusnya buat FTR report...
  • Syaratnya :- 1.  FOLLOW  BLOG  NI  ( * letak link di comment untuk saya check balik * ) 2.  FOLLOW  INSTAGRAM  ...
  • سُبْحَانَ اللّه (Subhanallah) sebelum ni mmg xpernah tw lngsung psl pijat ka, pepijat ka, bed bugs ka.. Paling terok pernh dgr po...
  • السلام عليكم ورحمة الله وبركاته Αѕѕαℓαмυ'αℓαιкυм  Nak share sgt2 ni psl produk best yg teramat sgt.. Ever since dok menyandang beg j...
  • Umie mmg dh lama idam2 kan Oakley Prescription. Tula, sape suruh ilangkan? Haaa.. mendapat!! Xsmpai dua thn pakai plak tuuuu Contact ...
  • Wah!!! Teruja umie utk try ye.. Gedik!!! Auwww... Mula2 tak paham jgk cmne cara pakai (kes jakun) :P Rupa2nya, ...
  • السلام عليكم ورحمة الله وبركاته Αѕѕαℓαмυ’αℓαιкυм Bulan Ramadhan ni, umie busy btol.. xde masa pn nk rilex2 pn.. Tgk tv pn slalunya '...
  • Salam Jumaat semua..