Thursday, March 05, 2009

::Info Kesihatan - bilateral endometrioma:: part 3

Meh nak citer skit penyakit ni dlm bahasa melayu ataw dlm bahasa yg mudah difahami. nama penyakit dia 'bilateral endometrioma'. Erk? Apa tu? Short formnye, 'Endometriosis'. Ari jumaat nie, kene buat Diagnostic Laparoscopy & Cystectomy. Adeh... blom pernah lagi dengo bende2 nieh!.Nie ada serba sedikit info pasal Endometriosis nie..


Penyakit Endometriosis

Penyakit endometriosis merupakan satu jenis penyakit yang agak luar biasa. Mungkin ramai yang tidak mengetahui tentang penyakit ini sedangkan sekarang makin ramai wanita yang menghidapinya. Di antara masalah yang ditumbulkan oleh penyakit ini ialah senggugut dan kesakitan , kemandulan dan keguguran yang mungkin berulang-kali. Ia juga boleh menyebabkan berbagai jenis masalah seperti pendarahan, gangguan kencing, kesakitan dan lain-lain.


Apakah sebenarnya penyakit Endometriosis?

Penyakit endometriosis ini adalah satu keadaan luar biasa di mana tisu dari selaput dalam rahim yang digelar endometrium telah tumbuh di luar rahim. Selaput ini biasanya luruh bersama-sama darah haid. Oleh itu campuran darah dari rahim dengan tisyu yang telah berkecai daripada lapisan endometrium serta kuman-kuman bakteria, menjadikan apa yang digelar ‘darah kotor’ atau darah haid.


Pemeriksaan dan diagnostik

- Pemeriksaan ultrasonografi
- Diagnostik Laparoskopi

Prosedur ini dilakukan dengan memasukkan alat laparoskop melalui pusat. Dengan menggerakkan laparoskop, doktor dapat melihat seluruh organ dalam wanita, sistem reproduksi wanita dan segala jaringan parut atau tanda-tanda endometriosis dapat dilihat dengan jelas. Prosedur ini dilakukan dalam bius umum.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...