AIN_MAEL

9:32 AM

N3 ini sepatutnya umie wat KHAS buat kedua2 makhluk ini. tpi, ntah cmner ati umie mengimbangi pe jugak yg kamu berdua dh buat pd umie dgn tazkirah yg umie baca dari satu webpage..

DOSA memburuk-burukkan orang lain di khalayak ramai adalah dosa yang tidak terhapus..sama jugak seperti dosa mengumpat kecuali pembuat dosa meminta maaf
dari orang yang dicela...

Seburuk2 manusia sekalipun adalah tidak layak utk di cela oleh orang lain..

Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berdudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat - Khalifah Abdul Malik Marwan

Tidak halal bagi seseorang muslim memutuskan saudaranya (tidak menegur sapa) lebih tiga hari; bila keduanya bertemu maka yang seorang ini berpaling dan seorang lagi membelakanginya. Dan orang yang lebih baik dari keduanya ialah orang yang memulakan dengan ucapan salam. - Hadith Riwayat Al-Bukhari dan Muslim

Jika kamu berbuat kebaikan, maka baiklah balasanmu. Jika kejahatan yg kamu lakukan, walaupun sebesar zarah pasti akan di balas.

Kekadang kita tak sabar menunggu balasan atas kebaikan yang kita buat/beri (takde org tunggu balasan kejahatan/keburukan yg dibuat).

Di sini timbulnya soal keikhlasan. Adakah kebaikan yang diberikan itu memang mengharap balasan? atau sekadar menunaikan tanggungjawab sebagai saudara seagama yang sentiasa tak mahu melihat saudaranya dalam kesusahan/gundah gulana.

Keikhlasan itu, seumpama seekor semut itam di atas batu hitam, di malam yang gelap pekat.

Betapa susahnya nak cari semut itam tu ekk..

Ikhlas atau ada udang di sebalik mee, kita yang usahakan utk wujudkan dalam dada kita dan Allah yang menilainya.


So both of u, sudah2 lh burukkn nama umie. Jgn ingt umie tataw per yg trjdi & jgn uji kesabaran umie. I stand up for the truth even if i'm alone!



Pd ain, jgn lh nak biarkan diri sndiri dtipu senang lenang & jgn lah nak buruk kn @ jatuhkn martabat kaum hawa.



Pd mael, sudah!! Sudah!! Sudah!! Pe yg terjdi sekarng ni pn dh mmg mnyatakn betapa alam sendiri sedang menghakimi dirimu. Ingt... budi xdpt dibyar biarpun dgn segunung intan.

dan kalo kamu berdua 'bijak', JGN CARI umie lagi. Jgn sampai ayat malu2 geli @ sumpah seranah tersembur dari mulut umie yg laser ini. Korang g lah 'main' jauh2..

You Might Also Like

3 cutie berceloteh

  1. haiyo...akak..ini dah cakap siang2 bukan cakap malam lagi dah...huhuhu

    ReplyDelete
  2. biasalah ye kak?? bila dh susah akn carilh kita.bila senang akn cari org lain.xpe! 1 ari nti dia akn sedr jg.cma msa tu dh trlmbt lh ye.biar dia melutut pn msa tu biarkn je!! jgn dibntu!!ptt jgn dibntu dari mula!dia dh biasa dpt apa yg dia nak tu yg dia lupa diri.bila dh ssah nnti dia tahulah apa dia dh buat tu ye kak??

    ReplyDelete

Followers

Popular Posts

  • Sebenarnya waktu  Solat Sunat Dhuha  boleh selisih (berbeza) sehingga 30 minit dalam sesuatu tahun itu dan waktunya juga berbeza seh...
  • Jenoh menggodek2 itinery yg dishare dlm website @ blog. Seronok jgk kan dpt baca pengalaman2 blogger lain  Jeng3.. umie terjumpa bebera...
  • Dh pass kan? haaa.. apa lgi? Bz kan diri dgn FTR report ye amende FTR report? Lepas exam CePSWaM, langkah seterusnya buat FTR report...
  • Syaratnya :- 1.  FOLLOW  BLOG  NI  ( * letak link di comment untuk saya check balik * ) 2.  FOLLOW  INSTAGRAM  ...
  • سُبْحَانَ اللّه (Subhanallah) sebelum ni mmg xpernah tw lngsung psl pijat ka, pepijat ka, bed bugs ka.. Paling terok pernh dgr po...
  • السلام عليكم ورحمة الله وبركاته Αѕѕαℓαмυ'αℓαιкυм  Nak share sgt2 ni psl produk best yg teramat sgt.. Ever since dok menyandang beg j...
  • Umie mmg dh lama idam2 kan Oakley Prescription. Tula, sape suruh ilangkan? Haaa.. mendapat!! Xsmpai dua thn pakai plak tuuuu Contact ...
  • Wah!!! Teruja umie utk try ye.. Gedik!!! Auwww... Mula2 tak paham jgk cmne cara pakai (kes jakun) :P Rupa2nya, ...
  • السلام عليكم ورحمة الله وبركاته Αѕѕαℓαмυ’αℓαιкυм Bulan Ramadhan ni, umie busy btol.. xde masa pn nk rilex2 pn.. Tgk tv pn slalunya '...
  • Salam Jumaat semua..