Sunday, November 29, 2009

Selamat Hari Raya Aidiladha

Tahun ini, rsanya kesempurnaan Raya Aidiladha amat umie rasai. Pengorbanan... ya pengorbanan... Aidiladha..pengorbanan..takbir menyeru keberkatan..mohon perjuangan direstui..

Firman Allah S.W.T dalam surah Al-Kautsar ayat 2 : Maksudnya : Maka kerjkanlah sembahyang kerana Tuhanmu semata-mata dan sembelihlah korban sebagai bersyukur& Allah S.W.T.telah berfirman dalam Surah Al-Haj ayat 37 : Maksudnya: Daging dan darah binatang korban atau hadiah tidak sekali-kali akan sampai kepada Allah, tetapi yang sampai kepadaNya ialah amal yang ikhlas berdasarkan taqwa dari kamu
Sabda Rasulullah S.A.W.:Maksudnya : Aku diperintahkan dengan menyembelih korban itu dan ia adalah sunat ke atas kamu. (Hadis riwayat Tirmidzi)

FADHILAT IBADAH QURBAN
Fadhilat yang diperolehi daripada ibadah korban ini amat besar antaranya:
Menambah amal kebajikan. Sabda Rasullah Sallallahu Alaihi Wasallam:Maksudnya: Korban itu bagi tuannya dengan setiap bulunya adalah kebajikan;. (Hadis riwayat Tirmidzi, Ibnu Majah dan al-Hakim) Sebagai penebus dosa Sabda Rasullah Sallallahu Alaihi Wasallam kepada Sayyidatina Fatimah:Maksudnya: Hai Fatimah,berdirilah di sisi korbanmu dan saksikanlah ia, sesungguhnya titisan darahnya yang pertama itu pengampunan bagimu atas dosa-dosamu yang telah lalu. (Hadis riwayat al-Bazzar dan Ibnu Hibban)

Mendapat tempat yang mulia di sisi Allah.Sabda Rasullah Sallahahu Alaihi Wasallam: Maksudnya: Wahai manusia, sembelihlah korban dengan mengharapkan pahala daripada Allah dengan darahnya, bahawa sesungguhnya darah korban itu jika ia tumpah ke bumi maka ia akan mengambil tempat yang mulia di sisi Allah Azza Wajalla. (Hadis riwayat Thabrani)
Rasullah Sallallahu Alaihi Wasallam pernah bersabda: Maksudnya : Tiada dibuat oleh anak Adam pada Hari Raya Adha akan sesuatu amal yang lebih disukai oleh Allah Taala daripada menumpahkan darah (menyembelih korban). Bahawa korban itu datang pada hari kiamat dengan tunduk-tunduknya, bulu-bulunya dan kuku-kukunya. Sesungguhnya darah korban itu mengambil tempat yang mulia di sisi Allah sebelum darah itu tumpah ke bumi, maka hendaklah kamu buat korban itu dengan hati yang bersih. (Hadith riwayat Tirmidzi)
Ancaman terhadap orang yang mampu melakukan qurban tetapi tidak melaksanakannya. Daripada Abu Hurairah Radhiallahu anhu katanya, sabda Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam:Maksudnya: Barangsiapa yang ada kemampuan untuk berqurban tetapi tidak melakukannya, janganlah dia hadir bersama kami di tempat sembahyang kami

Pada insan bernama Zalikha & pasangannya... semoga kalian bahagia keakhir hayat...

Waktu menunjukkan masa.. msa menunjukkn betapa setiap saat aku menyintaimu.. percyalh.. biarpn aku tiada disisimu, hati ini tetap mahukan dirimu, mengingati dirimu, menyintaimu & mengasihimu setiap waktu. Ini sumpahku..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...